PER POSAR-TE EN CONTACTE: femenipalautordera@hotmail.com
 

divendres, de maig 23, 2008


ARTICLE FUTFEMCAT...

Sembla ser que ja està arribant al seu fi el cicle de l'era Roche en la FCF, i arriba l´hora de fer balanç en els distints apartats que configuren el futbol femení. En un article aparegut en aquesta mateixa Web fa uns dies, es parlava de crisi en el Futbol Femení en la categoria territorial. Potser la paraula crisi sigui excessiva, però el que sí és cert és que no ha evolucionat com hauria, de ni de lluny.
Com responsable del futbol femení de la ACFC vaig col·laborar en el programa a desenvolupar en l'era Roche, i del que practicament no s'ha fet res.
En aquest programa es sol·licitava un espai propi per al femení amb finançament i mitjans a l'estil del que s'ha fet amb el futbol sala. La diferència de tracte entre el sala i el femení es deu bàsicament, que aquest últim no té pes específic en una assemblea , ja que clubs únicament femenins i per tant vots, es poden contar amb els dits d'una mà.
Aquesta manca de sensibilitat, unida a la falta d'una veritable democràcia a l'hora de prendre decisions importants, està fent que es produeixin una sèrie de circumstàncies que en el cas de no actuar amb rapidesa tindran una gran repercussió negativa en el futbol femení.
Em vull permetre opinar sobre les qüestions per a mi bàsiques durant aquest període. Al no realitzar-se el que es proposava en la campanya electoral, sobre l'estudi i les decisions sobre el desenvolupament futur del futbol femení (es proposava un congrés / assemblea amb decisions vinculants) previ a l'Assemblea General de la FCF, les decisions preses, s'estan demostrant incorrectes i posen en greu perill el desenvolupament uniforme i global del femení.
L'obertura de l'antic grup 2º, a equips de Barcelona amenaça amb convertir a la província de Girona en un "ghetto" a l'estil de la de Lleida. M'explicaré, Ja han hagut dues retirades i una renúncia per qüestions econòmiques i pels comentaris recollits a peu de camp, les pròximes retirades aniran en proporció directa al nombre d'equips de Barcelona que s'integrin en aquest grup, que aquest any s’amplia en dues places mes. Tant debò m'equivoqui, però crec que les retirades i renúncies hi seran a l'ordre del dia. La diferència en costos i hores dels desplaçaments, és brutal entre el grup 1º i el 2º.
Si aquest assumpte s'hagués debatut en una Assemblea i no en petits comitès, no s'hagués realitzat. Al futbol territorial cal donar-li el màxim de facilitats i no posar-li traves de tipus econòmic o estructural, existeixen solucions molt mes senzilles i econòmiques .

En altre ordre de coses, encara no s'ha desenvolupat en la seva totalitat les categories base. Preval l'estètica dels grups, encara que per a això es posi en perill l´integritat física de les jugadores. Al no voler fer la categoria Aleví , o en defecte d'això un híbrid Alevín - Benjamí s'obliga a jugar a nenes amb diferències de fins a 5 anys, senzillament demencial. Això provoca uns resultats d´escandol que no beneficien a ningú. Exemples de golejades de mes de 15 gols per partit estan a l'ordre del dia. Són les jugadores de menor qualitat? En la majoria dels casos, són de menor edat, no qualitat. Com última dada per a reflexionar, 20 equips d'un total de 49 (el 40%), han rebut mes d'un centenar de gols en tot just 22 partits. És per a reflexionar, no?. La solució, que pel que sembla té preparada la FCF és dividir-los per divisions, és a dir 1ª, 2ª, etc. Per a nosaltres doble error ja que en primer lloc no soluciona el perill físic per la diferència corporal per l'edat i segon d'una temporada a una altra, la qualitat dels equips de base, vària segons les jugadores que passen de categoria per edat, amb la consegüent falta d'estabilitat de potencial.
Aquests resultats i sobretot les diferències físiques no ajuden per res al desenvolupament del futbol femení.
En un pròxim article tractaré d'analitzar les obres i miracles de la resta d'aquesta fauna que compon el Femení en la FCF (Directius, Comitès, Seleccions, etc.) .


Ricardo Carneado Esteban
Responsable del Futbol Femení
Associació de Clubs de Futbol de Catalunya

Etiquetes de comentaris:

22 Comments:

Anonymous Anònim said...

Espero expectant que el senyor Carneado ens faci saber quines son les solucions tant senzilles i barates a les que fa referència. Jo, francament, en la meva ignorància no les hi veig.

En què quedem? El grup de Girona no s'ha de convertir en un gueto i al mateix temps no hi ha d'haver equips de Barcelona?

D'altra banda es cert el tema de les diferències d'edat i, fins i tot, el suposat risc físic (hi ha lesions per aquesta causa?), però si fem grups per edats més homogènies la meitat dels equips de Catalunya desapareixerien, és gràcies al ventall ampli d'edats que molts clubs podem fer equips (més ara que el cadet passa a ser de F11) Però suposant que es poguessin mantenir els equips llavors el problema serien els desplaçaments, perquè hi hauria menys grups i més distants. I així es tanca el cercle i tornem a començar el raonament.

La meva opinió, i tant m'és en Roche o l'Associació de Clubs, és que el que cal és augmentar el nombre de jugadores. És la quantitat el que s'acabara convertint en qualitat. El problema actual del futbol femení és el mateix que tenen tots els esports minoritaris... que son minoritaris. Que hi ha desplaçaments llargs, que hi diferències d'edat gran, que hi ha inestabilitat als equips, i tot i més... necessitem jugadores, i això només es pot fer a baix.

Si volem parlar de futbol femení fem-ho, si volem parlar de solucions, doncs fem-ho. Però em pregunto si cada vegada que intentem fer-ho cal remetre contra algú. No es pot parlar del problema o problemes sense barrejar altres qüestions alienes al futbol femení com a tal?

Els clubs no son ni masculins ni femenins, els clubs són clubs i el que manca son directives. A les juntes dels clubs calen dones.

Per tant, més jugadores, més directives serà igual a més i millor organització. La solució no és fer clubs femenins i masculins (francament a aquestes alçades em sembla ridícul)cal que les dones accedeixin a la direcció dels clubs i compartir-la amb els homes. Es a dir, el mateix que està passant arreu. O ara farem empreses masculines i femenines o escoles masculines i femenines. Va home!



Antoni.

23 de maig, 2008 13:21  
Anonymous Anònim said...

Collons Antoni!!T'has carregat el debat amb aquest raonament!!

Joer!!Aixì ningù pot crear polemica!!

Ja m'has xafat el debat!!

23 de maig, 2008 14:26  
Anonymous Anònim said...

Jejejeje...pensó com l'Antoni,encara no he vist que ningù doni cap soluciò!!

23 de maig, 2008 14:27  
Anonymous Anònim said...

Jo pensa que el tema de diferència d'edats si que pot ser un problema però no el més important (jo amb 14 anys jugava amb noies de 28 i mira encara estic viva jaja).
Ara en serio, si que està molt bé que s'hagin fent que si cadets, benjamins i tot això per dividir edats i no nego que hagi anat bé, però és el que ha dit l'Antoni si fessim grups per edats molt equips desapareixerien segurissim.

Jo principalment veig dos grans problemes: un és la diferència de nivell, no pot ser que un partit acabi 15-16-20 gols a zero, pq penso que això encara provoca més desaparicions d'equips femenins. Ara bé la solució no se si seria crear tercera (fa uns anys ja hi era i diuen que no va anar bé)o crec alguna divisió entre Primera i Segona.. no ho sé la veritat.

L'altre problema important com ja s'ha dit són els desplaçaments, no tots els clubs per desgracia estan disposats a pagar desplaçaments tant llargs cap a Girona. Però això ja torna a ser un peix que es mossega la cua si els equips de bcn n fan desplaçaments a Girona, llavors es converteix en un ghetto..

Bé, resumint una mica.. jo també espero en candelete les solucions.. pq jo les veig una mica complicades la veritat.

Tere

23 de maig, 2008 14:46  
Anonymous Anònim said...

Crec que lo primer és saber on vol arribar el futbol femení.I per saber-ho la gent que envolta el futbol femení a d'anar en la mateixa direcció,mirant els interessos generals i no propis.I sobretot,no fixar-se en el futbol masculí,ha de creixar amb la seva filosofia pròpia,crear el seu propi mirall on mirar-se.Amb això no vull dir que s'ha de separar l'un de l'altre,ja que a la fi,el resultat a de ser el mateix,jugar a futbol..ser futbol.Com diu l'Antoni,un equip masculí o femení d'un club,son això,un equip de futbol del Club.Les diferencies han de ser com si parlessim d'un cadet o un aleví,dos equips diferents,peró amb la mateixa finalitat.Aixì a de ser el Futbol femení i masculí.
I torno a repetir com moltes vegades he dit,no és qüestió de buscar culpables,si no solucions,perquè la culpa de que vagi bè o malament,serà tant de la federació,com els clubs,com les jugadores.Per això,unifiquem criteris i parlem d'on és vol arribar,fins quin grau de competivitat vol arribar el femení.
Jo sincerament,crec,enlloc de criticar sempre i buscar culpables fora,mirar que fa la gent per el futbol femení.Perque sempre son els mateixos els que lluiten,però la majoria que és queixa que fan??quanta gent va a les reunions per lluitar per canviar-ho i donar la seva opinió?Potser no interesa que el futbol femení avançi,o lo millor sempre és criticar i esperar que facin alguna cosa els demes.
No ser,encara porto poc temps amb el món del futbol femení,però crida l'atenció que truquis a la federació i preguntis quan comença la temporada a primera catalana i la resposta sigui:

..."Tindria que començar el 14 de setembre com tota la territorial,però com segur que és queixaran perque voldran mès vacances i comença mès tard,a lo millor començarà el 28"......??..aixì tampoc anem bè!!

23 de maig, 2008 16:06  
Anonymous Anònim said...

ostres,això de treballar ii escriure no va gaira bè...he barrejat de tot aqui!

bueno,lo dicho,dicho esta!!

carlos

23 de maig, 2008 16:08  
Anonymous Anònim said...

Vale Carlos, doncs censurem, t'autoritzo.
Et demano disculpes per la meva vehemència. No puc evitar-ho. Estic fart... be millor ho deixo aquí...
apa esborrem Carlos.

Antoni.

23 de maig, 2008 16:14  
Anonymous Anònim said...

Ara Carlos. No cal que ens expliquin qui té la culpa, prefereixo saber com arreglar-ho.

Antoni

23 de maig, 2008 16:17  
Anonymous Anònim said...

No ser,potser lo millor és que cadascu faci la seva casa i al final tots junts puguin fer una ciutat.

carlos

23 de maig, 2008 16:36  
Anonymous Anònim said...

Per cert, Tere: amb quins problemes et vas trobar per causa de les deferències d'edat? Ja has dit tu que no és el més important, per tant dedueixo que és un mal menor que se superarà segons vagi augmentant el nombre de jugadores i es puguin anar fent categories més homogènies.
En tot cas, per malament que funcioni una cosa no és aconsellable fer canvis sense fer un estudi de les implicacions i conseqüències, l'equilibri ara mateix és molt precari.

Antoni.

23 de maig, 2008 16:59  
Blogger Fibu said...

Antoni, me que res ho resumiriem amb "puteria" i picardia, amb un partit les faltes q et pugues fer una de 27-28 anys no és la amteixa que una de la teva edat (en aquell temps 14-15) o coses així vull dir. Però que tampoc les trobo vitals, és a dir, que amb diferència d'edat penso que es pot jugar. A part del q ja hem dot de q molts equips no es poden permetre fer gaires equips.

I diferents edats en un mateix equip, aquí si que no hi trobo cap problema, sempre he jugat amb equips amb diferències considerables i cap problema.

Tere

23 de maig, 2008 17:50  
Anonymous Anònim said...

Joder quin debat!! ara no tinc temps, però ja me'l llegiré...mua!!!!

23 de maig, 2008 18:26  
Anonymous Anònim said...

Jo tampoc crec que tot el problema sigui l'edat.Jo recordo,quan era una mica mès jove,jejeje..una mica nomes, i jugava al futbol base,donavas el salt de infantil a juvenil,no hi havia cadet,inclus sent infantil,amb 14 anys,jugar amb l'amater.Amb el temps i mès equips és va anant creant categories com la de cadet i reduint edats.
Potser com diu l'Antoni,abans de tocar res,analitzem com el podem millorar.Donem temps i treballem pq cada vegada siguin mès nenes que vulguin jugar a futbol.I quan les tinguem,treballem pq no abandonin a les primeres de canvi,formen jugadores i persones i,segur que la cadena és farà mès gran.Potser nomes és qüestió de temps,i com he dit abans,potser menys criticant i mès treballant,s'arribi al final del tùnel.


carlos

23 de maig, 2008 18:54  
Anonymous Anònim said...

Vale, Carlos, és aixó.

Gràcies Tere la teva experiència és molt aclaridora. Ara el que hem de treballar és per fer més equips. És com un ésser viu, no pots anar dels 6 anys als 23 sense passar pels 18. És una certesa matemàtica i biològica.
Doncs amb el futbol femení el mateix; està creixent, el que ens toca a nosaltres és alimentar-lo per que ho faci sa i ben maco.

Antoni

23 de maig, 2008 19:07  
Blogger Albert said...

Hola! jeje...vaia debat, mola mola. Jo també diré la meva va. El futbol femení penso que està en fase de creixament i es molt dificil poder crear diferents categories si no hi han suficients nenes, i si es creen després el problema està en els desplaçaments i com heu dit és un peix que es mossega la cua. No se ben be com està el futbol base femení, pero pel que tinc entes els desplaçaments no són al costat de casa i evidentment això no ajuda. Trobar una solució aixi rapida a curt plaç tampoc es fàcil, però el que si estaria be es poder-ne parlar i buscar solucions.
Pel que as dit tu Tere, jo penso que la diferencia d'edat importa molt, clar que es pot jugar, però si realment ti fixes es veu la diferencia. Jo per exemple quant jugava a basquet de petit, molt sovint em pujaven a ajudar a una o dues categories mes que la meva, i per molt bo que fossis t'enfrontaves a persones que et treien 2-3-4 anys i quan ets petit es nota molt.
Jo penso que lo principal es buscar nenes per jugar a futbol, i crec que la millora manera es que el propi club s'impliqui en això, perque es molt facil donar les culpes a la federació, pero molts clubs tampoc s'impliquen gaire per el futbol femení.
Creixer es cosa de tots!

x cert Carlos dema vindreu a Vic?

23 de maig, 2008 21:51  
Anonymous Anònim said...

Si,demà Marc tindreu una amplia representació de Palautordera per animar el Base VIcremei.

carlos

24 de maig, 2008 08:32  
Anonymous Anònim said...

Per cert Marc,totalment d'acord amb el teu comentari.Sobretot en el tema de que són els clubs que han de facilitar l'acces a les noies per jugar a futbol.

Cosa que no ès gens facil.Però lo pitjor ès que alguns clubs començan a treballar al femenì com ho fan amb masculins,destruin els clubs del costat,enlloc de treballar amb el que tenen.

A Palautordera tenim 1 senior,aquest any crearem el cadet-juvenil,tindrem 2 aleví-infantil i segurament un benjamí,amb nomès 2 anys d'historia del futbol femenÍ.Un fet important,comptant de que Palautordera és un poble no gaira gran,no tenim al costat Granollers o Barcelona per escollir jugadores,és limitem a treballar amb el que tenim,a treure tot el rendiment posible de cada jugadora i formar-la,tal com hem fet amb l'equip senior.
I tot això no ès facil de fer,pq primer et trobas amb la limitació de jugadores i a sobre,tens l'impediment de equips com la PBB LA ROCA,que a sobre de tenir mès facilitats per tenir jugadores,per estar al costat de Granollers,pq alguna jugadora li cau procedent de l'espanyol,ve a pescar a casa nostre.I no jugadores seniors,l'any passat el Sr.Fernando(Entrenador "A" PBB La Roca)ja va estar trucant insistenment la nostre portera,cosa que ha tornat a fer aquesta setmana,o l'any passat,l'entrenador del Breda que va parlar fins a 7 jugadores nostres,algunes era la primera vegada que havian jugat a futbol,pues no conforme amb això,ahir les entrenadores de l'infantil-aleví amb diuen que una nena de 10 anys va a probar a la Roca perque no paran de trucarla els de la Roca.I no conforme amb això,l'enganyat amb comentaris com que a Palautordera estar perdent el temps i que a la Roca un dia cobrara per jugar...QUE TRISTE!!

Si el futbol femenì comença a entrar amb aquesta dinamica amb les nenes petites,l'unic que farem és ralentizar el creixent d'aquesta categoria.I l'unic que li pot passar a equips com la Roca,és que els hi paguim amb la mateixa moneda,ja que enlloc de formar jugadores de 10 anys,van a destruir amb falses ilusions i mentides a nenes quejugaran amb la mateixa categoria on estar el Palautordera.

ÈS GREU EL QUE DIC,PERÒ AMB GENT AIXÌ EL FUTBOL FEMENÌ NO TE GAIRA FUTUR.

24 de maig, 2008 09:10  
Anonymous Anònim said...

Tranquil, Carlos i demés entrenadores i entrenadors dels equips femenins del club.

Mireu sempre endavant i aviat us n'adonareu que no li veieu l'esquena a ningú.

Nosaltres a la nostra, tal com estem fent amb el base masculí i ens està donat un resultat excel·lent.

Antoni.

24 de maig, 2008 10:58  
Blogger Albert said...

uenu Carlos era jo el del comentari d'abans i em sembla k tas pensat k era en Marc. Avui també i haurà una petita representació del Sant Julià!

24 de maig, 2008 12:22  
Blogger Olga said...

¡Carlos! ¿A qué hora hemos quedado mañana? (es que no estoy segura)

24 de maig, 2008 14:43  
Anonymous Anònim said...

ostres Albert!!no se com he mirat això!!Disculpes!Eran 9:10h. del mati i ahir van tenir sopar de celebració!!!

Olga a les 13:45H al camp.

carlos

24 de maig, 2008 20:04  
Anonymous Anònim said...

gran debat si senyos, doncs bé donaré la meva humild opinió.

Sincerament crec que el problema del femení es que ningú abans es preocupava. Crec q es molt dificil fer equips amb categories d'edats pq hi ha molta competencia i com diuen molts equips desapereixerien.

Referent a la tercerda divisió, jo personalment considero que seria un error, crec que es mes productiu i milloraria al futbol femení fer una PREFERENT entre primera i nacional, pq aquí es on hi ha molta diferencia, creant aquesta categoria pujarien els millos de segona divisió que avui dia son els equips que marquen la diferència i així la segona seria mes o menys com una Tercera divisió de les antigues. Al crear una preferent creix la competitivitat amb equips igualats al mateix nivell i treballen per pujar a Nacional però ara ja amb més opcions de no baixar, no como ara que gairebé tots els que pujen o pateixen molt o baixen, cas del Rubí, breda,.......
jo estic mes a favor de la preferent que de la tercera.

Eva Sant Andreu

25 de maig, 2008 20:43  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home